top of page
Obrázek autoraPavla Marikova

Jak si nejlépe odpočinout, když máte doma miminko: Tipy pro unavené maminky

Být maminkou novorozeněte je nádherné, ale může to být i velmi vyčerpávající. Noční vstávání, krmení, péče o dítě – to vše se rychle projeví na energii, a tím pádem i na náladě. Přesto je důležité najít způsoby, jak odpočívat a regenerovat síly, protože jen spokojená maminka znamená i spokojené dítě. (Zní to jako fráze, ale je to tak.)

Jak to ale udělat, když máte pocit, že na spánek nebo odpočinek prostě není čas?


Připravili jsme si pro vás několik užitečných tipů a rad, jak si odpočinek co nejlépe dopřát i v tomto náročném období.


1. Spěte, když spí vaše dítě


Toto je jedno z nejklasičtějších doporučení – a z dobrého důvodu. Novorozené miminko spí nepravidelně a jeho spánkové cykly jsou mnohem kratší než u dospělých. Místo toho, abyste během spánku děťátka řešila domácnost, zkuste si také na chvíli zdřímnout. Tyto "mikrospánky" mohou významně pomoci doplnit energii.

I když to může být zpočátku těžké, pokud si vytvoříte návyk využívat každou možnou chvíli ke spánku, budete se postupně cítit méně unaveně. Studie National Sleep Foundation z roku 2018 potvrzuje, že krátké zdřímnutí během dne může mít zásadní vliv na vaši psychickou pohodu a snížení únavy.





2. Nebojte se požádat o pomoc


Mnoho novopečených maminek má pocit, že by měly zvládnout všechno samy – od péče o dítě po domácnost. Pravda je ale taková, že žádost o pomoc není známkou slabosti, ale zodpovědného přístupu ke svému zdraví. Pokud vám někdo nabídne, že pohlídá dítě, uklidí nebo připraví jídlo, přijměte to s radostí.

Studie z Journal of Family Psychology (2015) ukazuje, že maminky, které mají kolem sebe podporující rodinu a přátele, zvládají stres spojený s mateřstvím mnohem lépe. A i krátká doba, kdy můžete nechat miminko v péči někoho jiného a soustředit se jen na sebe, může znamenat výraznou úlevu.





3. Přizpůsobte se spánkovým cyklům dítěte


Zapomeňte na myšlenku osmihodinového spánku v kuse – s novorozencem je to skoro nemožné. (Až na výjimky.) Miminka se často budí na krmení každé dvě až tři hodiny, takže se váš spánek bude neustále přerušovat. Místo boje s touto skutečností je lepší se jí přizpůsobit a rozložit si spánek do více kratších cyklů. To znamená i fakt, jít spát mnohem dříve, než jste byla zvyklá.

Tento přístup vám pomůže zůstat odpočatější, i když nenaspíte celou noc. Studie z Pediatrics (2020) ukázala, že maminky, které spí v kratších intervalech, jsou schopny lépe zvládat noční probouzení a cítí se méně vyčerpané.





4. Spánek jako priorita


Ve snaze zvládnout všechno se mnoho maminek nechá pohltit domácími pracemi, které je rychle přetíží. Nezapomínejte však na to, že spánek by měl být vaší prioritou. Pokud budete dostatečně odpočívat, budete mít více energie nejen pro péči o dítě, ale i na ostatní povinnosti.

Nedostatek spánku může mít vážné následky na vaše fyzické i psychické zdraví, včetně snížení imunity, zvýšení stresu a většího rizika poporodní deprese. Studie z Sleep Health (2019) potvrdila, že maminky, které dbají na pravidelný spánek, mají lepší náladu a jsou odolnější vůči stresu.







5. Relaxační techniky


Někdy se člověku nedaří usnout, i když je sebeunavenější. V takových chvílích mohou pomoci relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga. Tyto techniky vám mohou pomoci snížit napětí a připravit tělo na spánek.

Stačí pár minut denně, kdy se zaměříte na svůj dech nebo si zkusíte krátkou meditaci. Zároveň je fajn se na spánek předem "naladit" tzn. nebýt na mobilu nebo PC, nesvítit jasným bílým světlem, nedělat věci, o kterých víte, že vás rozruší, dát si teplý čaj apod. Studie Journal of Clinical Sleep Medicine (2017) ukazuje, že maminky, které pravidelně praktikují relaxační techniky, dosahují lepší kvality spánku, i když mají doma malé dítě.







6. Rozdělení domácích prací


Nemusíte dělat všechno sama! Rozložte si povinnosti tak, aby byly zvládnutelné a abyste si ušetřila čas na odpočinek. Všechno nemusí být dokonale uklizené. Zkuste si vytvořit rozvrh, který vám pomůže organizovat úkoly v domácnosti a zároveň si najít chvíle klidu. Studie z Maternal and Child Health Journal (2016) potvrdila, že maminky, které si efektivně organizují čas, jsou méně stresované a unavené. Pokud máte starší děti, zapojte je do domácích prací také. Místo povinnosti z toho udělejte zábavu a společnou chvíli jen pro vás.





7. Využijte klidné chvíle pro sebe


Když vaše dítě spí, nemusíte vždy dělat jen nezbytné věci. I když si na chvíli nelehnete, využijte tento čas pro něco, co vás baví a co vám přináší klid – ať už je to čtení, poslech oblíbené hudby, nebo horká koupel.

Tento čas pro sebe vám pomůže mentálně se zklidnit a načerpat energii. Studie Infant Behavior and Development (2018) ukazuje, že klidný a spokojený čas strávený s dítětem (nebo vedle něj, když spí) má pozitivní vliv na emocionální vazbu mezi matkou a dítětem.


Závěr


  • Mateřství je náročné, ale zároveň plné radosti a krásných momentů. Klíčem k tomu, abyste si toto období užila naplno, je najít způsob, jak si pravidelně odpočinout a regenerovat své síly.

  • Nebojte se požádat o pomoc, využívejte každou volnou chvíli k odpočinku, a především si uvědomte, že vaše pohoda je důležitá nejen pro vás, ale i pro vaše dítě.

  • Díky tomu budete nejen odpočatější, ale i klidnější a šťastnější maminka – a to je přesně to, co vaše miminko potřebuje.

0 komentářů

Comments


bottom of page